ŠÉFUJTE SVÉ KUCHYNI

Nejlepší recepty porotců, vítěze a finalistů show MasterChef Česko

Unikátní kuchařka, ve které najdete nejen ty nejlepší recepty napříč celou show MasterChef Česko, ale i zcela nové speciality přímo od odborníků. Nadčasovákuchařka obsahuje mnoho univerzálních, exotických i domácích pokrmů a nápadů pro každou příležitost.

Vítěz Roman Kotlář vám například poradí, jak ideálně upravit křepelku s jablečným salátem, roládu ze pstruha s holandskou omáčkou nebo králičí hřbet s restovanou kedlubnou. Bonusem jsou ukázky zajímavých kuchařských postupů a receptů od porotců soutěže, šéfkuchařů Marka Fichtnera, Marka Raditsche a Miroslava Kaliny. Naučí vás například, jak si připravit hovězí veverku s omáčkou z lišek, bramborovým fondánem a blanšírovanou brokolicí, telecí svíčkovou s fazolovým ragúa tuřínem nebo vepřovou kotletu na šalvěji se sušenými meruňkami.

S recepty porotců, vítěze a finalistů show MasterChef Česko budete i vy šéfem své kuchyně!

Soutěžní otázka:
Jaký vítězný hlavní chod připravil Roman ve finále soutěže Masterchef Česko 2015?

Správná odpověď na soutěžní otázku:

Jelení hřbet pečený v chlebové krustě s kaštanovým pyré a rybízovou omáčkou.

Výherci kuchařky Šéfujte své kuchyni jsou:

  • Aneta Ptáčková, Čachovice
  • Jana Zárubová, Chýnov
  • Daniela Růžičková, Plzeň
  • Veronika Černá, Holubice
  • Pavlína Fialová, Spálené Poříčí

Gratulujeme a přejeme skvělé kulinářské zážitky s recepty MasterChef Česko. Pravidla soutěže zde

Kde koupit kuchařku:

Recept z kuchařky

DAŇČÍ HŘBET BALENÝ V KAPUSTĚ
S CELEROVÝM PYRÉ A S VINNOU REDUKCÍ

Pro 4 porce

DAŇČÍ HŘBET

600 g daňčího hřbetu bez kosti
1 stroužek česneku v celku
snítka tymiánu
olivový olej
oříšek másla
sůl, pepř

FÁŠ

50 g slaniny
hrstka lišek
1 stroužek česneku
2 snítky tymiánu
30 g pistácií
cca 100 g daňčího masa
z hřbetu (ze zbytků)
2 střídky toastového chleba
100 ml smetany
žloutek
kapustové listy
sůl, pepř

CELEROVÉ PYRÉ

přibližně 4 lžíce olivového oleje
1 bulva celeru
1 šalotk
2 stroužky česneku
2 lžíce crème fraîche
máslo
lanýžový olej
šťáva z ½ citronu
sůl, pepř

OMÁČKA

olivový olej
šalotka
100 ml portského
100 ml červeného vína
200 ml vývaru
20 g másla
sůl, pepř

DAŇČÍ HŘBET

Daňčí hřbet očistíme a odblaníme. Osolíme, opepříme a pokrájíme na 4 stejné porce. Odřezky dáme stranou, využijeme je při přípravě omáčky. V pánvi rozpálíme olej a maso na něm opečeme s celým česnekem a tymiánem ze všech stran do zlatohněda – při opékání musíme maso častěji otáčet, aby se nepřipálilo, neboť obsahuje více cukru než například hovězí. Jakmile začne maso získávat barvu, přidáme oříšek másla a daňčí hřbet jím přeléváme. Maso se tak lépe a snáze opeče a bude mít po upečení lepší chuť. Po orestování maso z pánve vyjmeme a necháme chvíli odležet.

OMÁČKA

Do výpeku přidáme lžíci oleje, odřezky a nakrájenou šalotku a vše zarestujeme. Pánev zalijeme portským a červeným vínem a svaříme na konzistenci sirupu, přilijeme vývar a opět zredukujeme, tentokrát přibližně na třetinu. Sundáme z plotny, scedíme, podle chuti osolíme, opepříme a všleháme oříšek másla, omáčka se tím krásně nasytí a zjemní.

FÁŠ

Nejprve připravíme vložku do fáše. Slaninu pokrájíme na kostičky a zlehka ji opečeme na pánvi. Přidáme nahrubo pokrájené lišky, nasekaný stroužek česneku, nasekané pistácie a tymián a vše krátce orestujeme. Připravíme fáš. Všechny suroviny by měly být lehce podchlazené, pokud nejsou, můžeme si pomoci tím, že k nim přidáme na ochlazení 2–3 kostky ledu. Maso pokrájíme na kostky a vložíme do mixéru, přidáme na kousky pokrájený chléb, žloutek, máslo a smetanu, osolíme, opepříme a vše rozmixujeme na hladkou fáš. Abychom si ověřili, že je fáš dobře ochucená, a nemuseli ji ochutnávat v syrovém stavu, můžeme trochu fáše opéct na pánvi. Na závěr do fáše přimícháme vložku.

KAPUSTA

Očištěné listy kapusty blanšírujeme 5 minut ve vroucí dobře osolené vodě. Ihned je zchladíme ve vodě s ledem, aby si listy zachovaly svěží zelenou barvu. Dobře je osušíme a vyřízneme z nich tvrdý košťál. Na potravinářské fólii utvoříme z kapusty lůžko a po celé jeho ploše rozetřeme fáš. Na fáš položíme maso, pomocí fólie vše zarolujeme a na obou koncích utáhneme jako bonbon. Necháme asi 30 minut odležet. Rozložíme alobal a do středu položíme kousek pečicího papíru. Závitek vybalíme z fólie, položíme ho na pečicí papír a i s alobalem opět zarolujeme do tvaru bonbonu. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C 12–15 minut dle velikosti. Teplotu masa můžeme kontrolovat vpichovým teploměrem – mělo by mít uvnitř maximálně 35 °C. Po upečení necháme maso odležet.

CELEROVÉ PYRÉ

Šalotku najemno pokrájíme a necháme ji v kastrolu v rozehřátém olivovém oleji zesklovatět, přidáme nasekaný česnek a oloupaný, na kostičky pokrájený celer. Nemusíme přidávat žádné koření, celer má sám o sobě výraznou chuť a vůni. Krátce zarestujeme a zastříkneme šťávou z poloviny citronu. Zalijeme vodou tak, aby byl celer ponořený, a na mírném plameni vaříme doměkka. Uvařený celer scedíme, ale vývar ponecháme na případné zředění. Celer rozmixujeme,