Přemek Forejt

Aktualizováno 11.2. 2019 14:17
Přemek Forejt
Zdroj: Nova.cz

Přemek Forejt (30) sice vypadá jako teenager, ale ve své restauraci v Olomouci vaří mistrovská díla. Nikterak se netají tím, že jeho babička byla doktorka a děda profesor – a on má jenom výuční list.

Přemek Forejt měl odmalička poruchu soustředění. I to přispělo k tomu, že nešel studovat dál. Navíc mu chybělo dostatečné sebevědomí. Vyučil se tedy v Brně kuchařem a chvíli pobýval v Čechách. 

Jeho rodiče ho měli za typického lajdáka. Báli se, že bude doma do pětadvaceti a nechá se vydržovat rodinou. Z obav mu našli první práci, kde pracoval s kuchaři, kteří se zrovna vrátlili z Anglie. 

Forejt neváhal a dal na rady zkušenějších kolegů, že by měl odjet. Netrvalo dlouho a ocitl se v zahraničí. V Londýně se musel otáčet. Začínal na těch nejnižších pozicích, a to doslova – umýval nádobí. Jeho cílem bylo ale pracovat v michelinské restauraci.

-Přemek Forejt se narodil 16. 4. 1987

-Zahraniční zkušenosti sbíral v Anglii v michelinských podnicích

-V listopadu 2015 otevřel vlastní restauraci Entrée

-Je známý svým extravagantním vzhledem a neobvyklou kombinací surovin

-Restauraci Entrée vyhlásil gastronomický průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant nejlepší českou restaurací roku 2017


Po necelých dvou letech v Dover Street přešel do restaurace L’Autre Pied, kde ho dále školili profesionální kuchaři. V Anglii pracoval až šestnáct hodin denně. V jednu dobu měl prý jen třiapadesát kilo.

Po návratu do České republiky působil v podniku Koishi, který sídlí v Brně. V listopadu 2015 mu investor nabídl, aby si otevřel restauraci, ve které by byl šéfkuchařem. Forejt sebral celý svůj dosavadní život a přestěhoval se do Olomouce. Jeho restauraci Entrée vyhlásil gastronomický průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant nejlepší českou restaurací. Stalo se tak na konci roku 2017.

Forejt tvrdí, že jako malý chlapec chtěl být hercem, a tak si vymyslel otevřenou kuchyň, kam vidí úplně každý. Jeho kuchařské umění je plné nezvyklých kombinací.


 

Nova.cz