Jan Punčochář

Jan Punčochář
Zdroj: TV Nova

Považuje se za milovníka jídla v pravém slova smyslu. Jan Punčochář (39) o sobě tvrdí, že nikdy nechtěl dělat nic jiného než kuchaře. V současné době otevírá novou restauraci U Matěje.

Jan Punčochář se vyučil v hotelu Ambassador. Odjakživa mířil vysoko, takže po vyučení začal pracovat v pražských restauracích jako Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Group. Jako kuchař získával praxi i v zahraničí. Zejména ve Švýcarsku byly začátky těžké, jelikož neuměl ani slovo německy. Každý večer přemýšlel, zda se nesebere a nepojede pryč.

Nakonec vytrval a půlroční očistec, jak on sám tvrdí, se vyplatil. Působil v michelinských restauracích Hangar 7 v Salzburgu nebo v Tim Raue v Berlíně a pochopitelně i ve zmiňovaném Švýcarsku v Häberlis Schützenhaus. Posléze se v roce 2004 vrátil do České republiky, kde se stal spolumajitelem restaurace a baru Le Terroir. Kuchyni tam vládl celých deset let. Však také podnik získal michelinské ocenění Bib Gourmand. A ne jednou.

- Jan Punčochář se narodil 6. srpna 1979

- Působil v michelinských restauracích Hangar 7 v Salzburgu, v Tim Raue v Berlíně a ve Švýcarsku v Häberlis Schützenhaus

- Byl šéfkuchařem pražské restaurace Grand Cru Restaurant

- Právě otevírá novou restauraci v ulici U Matěje, kde bude vařit česko-rakouskou kuchyni

- V roce 2016 zvítězil v anketě Zlatý kuchař roku


Honza byl dříve šéfkuchařem pražské restaurace Grand Cru Restaurant, kde působil pět let. Nyní, jak sám tvrdí, se mu rodí „malé dítě“. Otevírá totiž novou restauraci v ulici U Matěje 1. Bude tam vařit česko-rakouskou kuchyni. 

Punčochář přiznává, že dříve byl na place generál. Po letech v kuchyni ale zkrotl. Zaměstnanci se mu svěřují se svými problémy a jsou jedna velká rodina. Jan zřejmě razí heslo, že s pokorou nejdál dojdeš, a taky že ano. 

V roce 2016 zvítězil v anketě Zlatý kuchař roku. Jan Punčochář s oblibou tvrdí, že jeho kuchyň je jako víno. Je pestrá a silná. A v každém víně prý najdete různé chutě a každý může cítit něco jiného. Netají se láskou k české kuchyni a k rodině, která ho přivedla k umění jménem jídlo.


 

MasterChef: Porotci sundávají soutěžícím mixér