MasterChef recepty: Kulajda podle Lei Skálové

Aktualizováno 30.05.2019

MasterChef recepty: Kulajda podle Lei Skálové - 3
Zdroj: TV Nova

Kulajda je tradiční polévka, kterou si doma připravuje každý z nás. Lea ji v sedmnáctém díle MasterChefa pojala novým, originálním způsobem. Zkuste to také!

♦ Na celý postup se podívejte ve videu zde! ♦

Porce:
4
Příprava: 60 minut
Vaření: 45 minut

Ingredience:
NA HOUBY:
250g žampionů
80-100 g másla
70 ml bílého vinného octa
70 ml bílého vína
sůl

NA POLÉVKU:
hrst sušených hřibů nebo směsi hub
2 uvařené brambory
80 g másla
1 šalotka
1-2 lžičky třtinového cukru
200 ml bílého vína
 550 ml vývaru
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce sušeného kopru
100 ml vinného octa
sůl, pepř

NA OZDOBU:
4 křepelčí vejce
sušené houby
sušený kopr


Postup:

Houby oloupejte, nakrájejte je na kousky, orestujte na másle a pak zalijte vínem a octem, 1 minutu houby povařte a nechte vychladnout. Podle chuti osolte. Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a opečte je na másle. Stejně tak opečte na másle i sušené, předem namočené a vyždímané houby. Podle chuti osolte a opepřete. Na polévku opékejte na másle najemno nakrájenou šalotku, zasypte ji cukrem a nechte ho zkaramelizovat. Zalijte vše vínem a až se odpaří, po částech přilévejte vývar. Tekutinu nechte odpařit na polovinu, pak přidejte smetanu a sušený kopr. Ocet svařte na objem 3 lžic a tím dochucujte polévku, stejně jako solí a pepřem. Polévku ještě přeceďte. Křepelčí vejce vyklepněte vždy po jednom do vroucí osolené vody s trochou octa a vařte ho jen půl minuty. Z hub a bylinek umixujte prach, kterým pak vše ozdobte. Dobrou chuť!

TV Nova

MasterChef: Porotci sundávají soutěžícím mixér