MasterChef recepty: Tuňák podle Kristíny Nemčkové

Aktualizováno 07.06.2019

MasterChef recepty: Svěží tuňák podle Kristíny Nemčkové - 4
Zdroj: TV Nova

Fandíte Kristíně i vy? Vyzkoušejte recept na perfektní steak z tuňáka, se kterým postoupila do dalšího dílu!

♦ Na přípravu se podívejte ve videu ♦

Porce:
4
Příprava: 40 minut
Vaření: 30 minut

Ingredience:
1 balení rýžových nudlí
olej na smažení
asi 1 kg tuňáka
sezam

NA STEAK:
sůl
šťáva a kůra z 1 limety
2 lžíce slunečnicového oleje
1-2 lžičky sezamového oleje

NA SALÁT:
1 salátová okurka
1 mango
šťáva a kůra z 1 limety
1-2 lžičky medu
sůl

NA TATARÁK:
odřezky z tuňáka (cca 250 g)
1 šalotka
čerstvý koriandr
šťáva a kůra z 1 pomeranče
šťáva z 1 limety
sůl

NA OMÁČKU:
sójová omáčka
nastrouhaný čerstvý zázvor
červené chilli papričky
med
limetová šťáva


 

Postup:
Z tuňáka vykrojte hezké tři čtvrtiny v celku, zbylé maso nakrájejte na drobné kostičky, smíchejte je s nadrobno nasekanou šalotkou, nasekaným čerstvým koriandrem, pomerančovou kůrou, solí a pak postupně přidávejte citrusové šťávy tak, aby tatarák držel pohromadě, ale netekl. Špalíček tuňáka potřete solí, opečte ho na rozpáleném slunečnicovém oleji, přidejte sezamový olej, na něm ho pečte 15 sekund z každé strany. Vypněte oheň, posypte kůrou a pokapejte šťávou. Pak tuňáka obalte v nasucho opraženém sezamu a nakrájejte na silné plátky. Na salát nakrájejte okurku a mango na tenké plátky nebo na špagety, smíchejte je s limetovou kůrou a šťávou, medem a solí. Rýžové nudle vhoďte na pár vteřin do rozpáleného oleje a až se usmaží, nechte je okapat na ubrousku. Na omáčku vařte vodu se sójovou omáčkou, čerstvým zázvorem a trochou medu, podle chuti přidejte chilli. Až bude mít omáčka tu správnou chuť a konzistenci, vypněte ji a ještě dochuťte limetovou šťávou. Dobrou chuť!

TV Nova

MasterChef: Porotci sundávají soutěžícím mixér