MasterChef recepty: Raclette se škubánky a tatarkou podle Lei Skálové

Aktualizováno 29.06.2019

MasterChef recepty: Raclette se škubánky a tatarkou podle Lei Skálové - 3
Zdroj: TV Nova

Také patříte k těm, kteří si rádi pochutnají na smaženém sýru? V tom případě musíte vyzkoušet recept podle Lei. Tímhle receptem zaručeně ohromíte!

Porce: 4
Příprava: 60 minut
Vaření: 45 minut

Ingredience:
asi 300 g sýra raclette
asi 100 ml smetany ke šlehání

NA TATARKU:
asi 250 ml slunečnicového oleje
hrst hladkolisté petržele
1 žloutek
1 lžička dijonské hořčice
sůl, pepř, citronová šťáva
2-3 lžíce kapar
2 cornichony
trocha šťávy z kapar

NA ŠKUBÁNKY:
300 g brambor
80-100 g hrubé mouky
asi 100 g másla
několik lžic panko strouhanky

NA NÁLEV:
200 ml bílého vína
1 lžíce bílého vinného octa
4-5 lžic cukru
sůl, pepř

NA OZDOBU:
1 šalotka
2 ředkvičky
cornichony
několik lžic parmazánu



Postup:

Ze sýra odkrojte 4 pravidelné silnější plátky bez kůrky. Zbytek sýra povařte ve smetaně, rozmixujte a směsí naplňte výrobník na šlehačku. Plátky sýra opalte po okrajích a položte na talíř. Petržel rozmixujte s olejem dohladka na zelený olej, pár lžic si nechte stranou na ozdobu, většinu oleje použijte na výrobu tatarky. Do žloutku s hořčicí, solí, pepřem a trochou citronové šťávy postupně přikapávejte olej, stále šlehejte elektrickým šlehačem. Až bude konzistence dobrá, přidejte posekané kapary a cornichony, dolaďte ještě chuť a konzistenci tatarky nálevem z kapar. Na škubánky očistěte brambory, nakrájejte je na kostky a zalijte vodou. Osolte a vařte asi 15 minut. Pak nechte v hrnci jen asi 1/3 vody, zasypte moukou, udělejte v bramborách koncem vařečky díry až ke dnu a pod pokličkou nechte pařit na nejslabším ohni dalších 15 minut. Vypněte a roztírejte těsto úplně dohladka. Z hmoty vytvarujte škubánky či nočky, ty opékejte v másle a pak je obalte v panko strouhance a ještě trochu opečte. Svařte nálev, 1 minutu v něm povařte několik vyloupnutých vrtstev přepůlené šalotky a odstavte. Nechte ji v nálevu vychladnout. Ředkvičku dejte do ledové vody, aby pak pěkně křupala. Z nastrouhaného parmazánu upečte na pečicím papíře nebo nepřilnavé pánvi chipsy. Opálené pruhy raclette pak ozdobte espumou ze sýra, škubánky, ředkvičkami, tatarkou, naloženou šalotkou pokapanou zbylým zeleným olejem, parmazánovými chipsy a pokrájenými cornichony.

Dobrou chuť!

TV Nova

MasterChef: Porotci sundávají soutěžícím mixér