MasterChef recepty: Srnčí hřbet s celerovým pyré podle Petra Březiny

Aktualizováno 05.07.2019

MasterChef recepty: Srnčí hřbet s celerovým pyré podle Petra Březiny - 5
Zdroj: TV Nova

Kristína s Petrem se spolu utkali v poslední výzvě před velkým finále a tohle je výsledek, který nadmíru potěšil všechny tři porotce. Připravte si ho i vy doma a oslňte s ním svou rodinu!

Porce: 4
Příprava: 60 minut
Vaření: 60 minut

Ingredience:
NA MASO:

asi 1 kg srnčího hřbetu
sůl, pepř, tymián
asi 200 g plátků slaniny
olej a máslo na pečení
několik lžic dijonské hořčice
svazek hladkolisté petržele

NA OMÁČKU:
olej na pečení
1 šalotka
slupky z cibule
asi 80 g špeku
hrst sušených hub
asi 250 ml červeného vína
asi 350 ml vývaru
sůl, pepř
asi 100 studeného másla

NA PYRÉ:
olej na pečení
1 šalotka
1 bulva celeru
asi 300 ml vývaru
asi 150 ml smetany ke šlehání
asi 150 g crème fraîche
lanýžový olej
sůl, pepř
plátky lanýže

NA HOUBY:
2 lžíce sušených hub
asi 200 g čerstvých žampionů
asi 100 ml bílého vinného octa
sůl, pepř, cukr


Postup:

Maso očistěte, až vznikne pravidelný váleček. Pak ho osolte, opepřete, posypte tymiánem a obalte v plátcích slaniny. Opečte ho na oleji a přitom ho polévejte rozpuštěným máslem. Pak váleček dejte na 10 minut do trouby zahřáté na 110 °C. Po vyjmutí potřete váleček hořčicí a obalte ho v posekané petrželi, dejte ho ještě na 2 minuty do trouby, vyjměte a nechte odpočinout. Odřezky z masa opečte spolu s najemno posekanou šalotkou na oleji, pro barvu přidejte cibulové slupky. Předem namočené houby vyždímejte a vložte je do hrnce, zalijte červeným vínem, a až se odpaří, přilévejte vývar. Omáčku redukujte, a až budete spokojeni s chutí a konzistencí, přeceďte ji a vraťte do hrnce, podle potřeby ještě zredukujte. Pak omáčku odstavte a vmíchejte do ní pokrájené studené máslo. Celer očistěte a nakrájejte na kostičky. Na oleji opečte dozlatova šalotku, přihoďte celer, zalijte vývarem a vařte doměkka. Přilijte smetanu a rozmixujte. Přidejte crème fraîche, lanýžový olej, dolaďte solí a pepřem. Sušené houby rozmixujte na prach. Čerstvé houby pokrájejte a naložte je do nálevu z octa, cukru, soli, pepře a vroucí vody, bude stačit asi 10 minut.
Na talíř dejte celerové pyré, na něj položte filety ze hřbetu, přidejte houby, posypte houbovým prachem a podle chuti ještě přidejte plátky lanýže. Dobrou chuť!

TV Nova

MasterChef: Porotci sundávají soutěžícím mixér